A kiszervezéssel kapcsolatban az egyik legnehezebb feladat és egyben a leggyakoribb ellenérv a vállalkozók részéről az, hogy nem  szeretnék kiadni a kontrollt a kezükből. Hiszen a kiszervezés bizalmi kérdés, és hát ki ne szeretne mindent az irányítása alatt tartani, ami a vállalkozásában történik? De egyáltalán nem biztos, hogy ez a vállalkozás előnyére válik.

 

A “mindig mindent kontrollálni tudok” illúziója

 

Nemrég találtam egy idézetet, ami így szól:

“If everything seems under control, you’re just not going fast enough.”

Az idézet Mario Andretti olasz származású amerikai autóversenyzőtől származik, és magyarul így hangzik:

“Ha úgy tűnik, hogy minden az irányításod alatt áll, akkor egyszerűen nem mész elég gyorsan.”

De mi köze az autóversenyzésnek a vállalkozáshoz? Ha belegondolsz, ez az idézet tökéletesen illik az üzleti életre is. Szeretnénk, ha az életünk, a vállalkozásunk jövője kiszámítható lenne, de az, hogy mindent az irányításunk alatt akarunk tartani, ritkán vezet fejlődéshez.

El kell fogadnod, hogy a vállalkozásod elindításával előfizettél az állandó bizonytalanságra is: lesz elég ügyfelem/vevőm? Lesz elég bevételem? Életképes lesz a vállalkozásom 5, 10, 15 év múlva is? Természetesen megvannak a megfelelő eszközök, hogy a bizonytalanságok nagy részét kiküszöböljük, de 100%-ban sosem fogjuk tudni.

Még ha folyamatosan tervezel és számolsz is, minden lépésedet alaposan átgondolod, és megvan az üzleti stragégiád a következő 100 évre, akkor is érni fognak meglepetések.

 

A komfortzónán túl

 

A  vállalkozói létben az a szép – szemben az autóversenyzéssel – , hogy nem kell az életedet kockáztatnod, ha gyorsan szeretnél haladni. A fejlődéshez elengedhetetlen, hogy kilépj a komfortzónádból és átadd a kontrollt bizonyos dolgokban, ahelyett, hogy görcsösen kapaszkodsz a kormányba. A fejlődéssel, növekedéssel együtt jár, hogy egy idő után már nem tudsz mindent megcsinálni egyedül, és segítségre van szükséged.

Lehet, hogy mindent a kezedben tudsz tartani úgy, hogy esténként vagy hétvégeken is dolgozol, és energiaitallal iszod a kávét, de ha szellemileg és fizikailag is kimerült vagy, az biztosan nem viszi előre a vállalkozásodat.

Bár a kiszervezés gondolata elsőre ijesztő lehet, de tulajdonképpen örülnöd kellene, hogy elérkeztél erre a pontra, hiszen ez azt jelenti, hogy a vállalkozásod egy szinttel feljebb lépett, vagy hogy az autós hasonlatnál maradjunk, magasabb sebességre kapcsoltál.

Akik hajlandóak kilépni a komfortzónájukból és feszegetik a határaikat, azok mindig gyorsabban haladnak előre, mint akik arra várnak, hogy mikor állnak rá készen.

 

Hogyan kezdj el kiszervezni?

 

Hidd el, a kiszervezés nem fáj és nem is atomfizika. Nemcsak hamar bele fogsz jönni, de ha egyszer megtapasztalod az összes előnyét, valószínűleg vissza sem nézel többet!

Ha még nem adtál át feladatokat másnak, és fogalmad sincs, hogyan kezdd el a kiszervezést, adok néhány tippet, amik segítenek az első lépésekben:

  • Készülj fel! Gondold át a munkafolyamataidat, jegyzeteld le, hogy miket csinálsz munkaidődben, és ezek közül mi az, aminek az elvégzéséhez nem feltétlenül kellesz, és más is meg tudja csinálni helyetted.
  • Kezdd el kicsiben! Nem kell rögtön nagy dolgokat, egész folyamatokat átadnod, szervezd ki először a kisebb, egyszerűbb tennivalókat.
  • Kommunikálj! A feladatokat minél részletesebben leírva, elmondva add át, és Te is kérdezz bátran! A gördülékeny kommunikáció nagyon fontos alapja minden együttműködésnek.

 

Hamar látni fogod, hogy mennyivel produktívabb leszel, ha nem kell mindennel egy személyben Neked foglalkoznod. Ezáltal több figyelmet tudsz fordítani az ügyfeleidre, a vállalkozásod, tudásod fejlesztésére, ami mind a versenyképességedet erősíti. Egy idő után pedig mosolyogva gondolsz majd vissza arra az időre, amikor a kiszervezésen hezitáltál. 🙂

 

 

 

 

Pin It on Pinterest