Mi az a 80/20 szabály?

Hallottál már a Pareto-elvről,  más néven 80/20 szabályról? Az elv lényege, hogy a következmények 80%-a az okok 20%-ára vezethető vissza. Ezt a szabályt Vilfredo Pareto, olasz közgazdász fogalmazta meg 1906-ban, aki azt állította, hogy az ország lakosságának 20%-a rendelkezik az összvagyon  80%-ával. A képlet azonban az élet szinte minden területén alkalmazható, így a vállalkozásunkban is. Nem véletlen, hogy aki kicsit is beleásta magát az időgazdálkodás vagy optimalizálás rejtelmeibe, az már biztosan találkozott ezzel a szabállyal.

 

Hogyan működik a szabály a gyakorlatban?

 

Készítettem egy infografikát, hogy lásd, hogyan is vonatkozik ez a szabály a vállalkozásodra:

 

 

 

A listát persze lehetne folytatni a végtelenségig:

  • A vevőid/ügyfeleid 80%-a a hirdetéseid 20%-a alapján talál meg
  • A közösségi média megosztások 80%-a az ismerőseid/követőid 20%-ától származik
  • Az ügyfelek 20%-ától kapod a reklamációk 80%-át
  • A cikkeid 20%-a generálja a  blogod forgalmának 80%-át
  • Az Instagramon használt hashtag-jeid 20%-a vonzza be a követőid 80%-át

De az elv nem csak a vállalkozásodra vonatkozik, a mindennapokban is megfigyelhető:

  • Az időd 80%-át az ismerőseid (család, barátok) 20%-ával töltöd
  • A szupermarketben  töltött időd 20%-a alatt elintézed a bevásárlást, 80%-ában pedig nézelődsz vagy keresgélsz valamit a sorok között
  • 80%-ban a ruhatáradban lévő darabok 20%-át hordod

Ez csak néhány példa, de ha rászánsz egy kis időt, biztosan Te is találsz az üzletedben vagy az életedben továbbiakat. Az arány nem feltétlenül mindig 80/20, lehet 90/10 is vagy 75/25, de a lényeg ugyanaz.

 

Miért olyan fontos ez?

Egyrészt, mert az idő pénz. Ha sikeres vállalkozást szeretnél, egyáltalán nem mindegy, hogy mivel töltöd az idődet. Ha napi 10-12 órát dolgozol (vagy akár többet), és mégsem jutsz a teendők végére, akkor érdemes átgondolni, hogyan tudnál hatékonyabbá válni.
Másrészt ott a munka és a magánélet egyensúlya, amit egy vállalkozónak nehezebb megteremteni, mint pl. egy irodai alkalmazottnak, aki 9-5-ig dolgozik minden nap. Hiszen ha nem dolgozol, nem termelsz bevételt. A túlhajszoltság viszont sem neked, sem a családodnak nem tesz jót, sőt a vállalkozásodra is rossz hatással van.

 

Hogyan alkalmazd a 80/20 szabályt?

A fenti példákból kiderül, hogy a legfontosabb dolgod meghatározni, mi teszi ki azt a 20%-ot, amire a mindennapi munkádban fókuszálnod kell ahhoz, hogy hatékony lehess.

Érdemes rászánni egy-két órát, hogy végiggondold, miből is áll egy napod, mivel töltöd a munkaidődet. Ülj le, és ne csak gondolkodj rajta, hanem írd is le, hogy milyen feladataid vannak, mik azok, amik nagyon fontosak, és mindenképpen meg kell csinálnod, és mi az, amit kiszervezhetnél másnak.

Még jobb, ha rászánsz akár egy egész hetet, hogy megfigyeld, mivel töltöd az idődet. Jegyzeteld le akár nap közben, akár a nap végén, hogy mivel mennyi időt töltöttél, és azt is írd mellé, hogy az adott feladat mennyire volt fontos mondjuk egy 1-5-ig skálán. Így a hét végére már biztosan látni fogod, hogy mivel pazarolsz el drága időt, és mi az, amit tényleg Neked kell megcsinálnod.

Ha pedig megvannak a legfontosabb teendők (az a bizonyos 20%), akkor fókuszálj ezekre, a többit pedig vagy töröld a tennivalók listájáról, vagy ha mindenképpen meg kell csinálni, akkor szervezd ki valaki másnak!

Egy virtuális asszisztens ebben nagyon sokat tud segíteni, hiszen pont az a feladata, hogy elvégezze helyetted a kevésbé fontos,  de szükséges feladatokat. Ha szeretnél megszabadulni teendőid egy részétől, keress bátran az elérhetőségeimen.

 

 

Pin It on Pinterest