“De jó neked, hogy otthon dolgozol! Nem kell mindennap bejárnod az irodába, mint nekem.” – mondta egyik ismerősöm a minap. Nagyon sokszor hallottam már ezt, amióta virtuális asszisztensként dolgozom, és ilyenkor mindig arra gondolok, hogy valóban szerencsés vagyok. Egyáltalán nem sírom vissza a régi alkalmazotti életemet, amikor Óbudára, majd később Budaörsre jártam dolgozni Kispestről vagy Kőbányáról, és rengeteg időmet elvette az utazgatás. Szeretek itthon dolgozni.

Aztán az jutott eszembe, hogy az ismerősömhöz hasonlóan a legtöbb ember nem lát bele, hogy bizony a home office-os élet sem fenékig tejfel. Megvannak a maga előnyei és hátrányai. Nem való mindenkinek, mert jó adag önfegyelem kell ahhoz, hogy ne ússzon el a napunk, és végezzünk az aznapra kitűzött feladatokkal. A produktivitás kulcskérdés minden otthon dolgozó vállalkozó vagy digitális nomád számára.

Összeszedtem 5 bevált tippet, hogy Neked is hatékonyabban menjen az otthoni munka.

 

1. A tervezés a produktivitás kulcsa!

Tervezés nélkül produktivitás sincs, ezt a saját bőrömön tapasztaltam meg. Az elején még működött az, hogy észben tartottam, miket kell megcsinálom a héten, vagy felírtam ezt-azt, hogy ne felejtsem el. De ahogy több munkám lett, muszáj volt elkezdenem előre megtervezni a heteimet.

A Google naptára tökéletesen megfelel erre a célra, de rengeteg más applikáció is van már, így választék van bőven. Van, aki előnyben részesíti a hagyományos naptárakat, mert jobban szereti leírni a teendőket. Válaszd azt, amelyik Neked megfelel, a lényeg, hogy használd rendszeresen!

Én vagy vasárnap este vagy hétfő reggel szoktam beosztani a munkákat az adott hétre, de érdemes hetekre vagy akár hónapokra előre is csinálni egy vázlatos tervet, főleg azokból a feladatokból, amiket rendszeresen el kell végezned. Ha előre beosztod az idődet és a teendőidet, sokkal valószínűbb, hogy meg is csinálod majd, ráadásul elfelejteni sem fogod őket. Akár az egész napodat is beoszthatod, nem csak a munkaidőt: szánj időt a családra, háztartásra, edzésre, lazításra, stb.

Te döntöd el, hogy mennyire részletes időbeosztást szeretnél készíteni, de ne ragaszkodj hozzá túl szigorúan. Az élet mindig közbeszólhat, így érdemes rugalmasan kezelni a naptáradat. A lényeg, hogy legyen egy elképzelésed, legalább egy vázlat arról, hogy miket kell elvégezned, és ne ad hoc jelleggel kezdj bele a feladatokba.

 

2. Iktasd ki a zavaró tényezőket!

Ezalatt a Facebook-ra és egyéb közösségi média alkalmazásokra gondolok, de akár a tévét, telefont, emailt is ide lehet sorolni. A számítógépeden vagy telefonodon bejövő értesítések, pittyegések, chat ablakok mind kizökkentenek a munkából. Miután megnézted ki írt, vagy milyen értesítés jött, időbe telik, míg megint az adott feladatra tudsz koncentrálni. Ezzel nemcsak időt veszítesz, de fókuszálni is sokkal nehezebb, ha 15 ablak van megnyitva a gépeden, plusz még a telefonod is hangjelzéssel értesít minden történésről.

Próbáld meg beosztani, hogy mikor nézed meg az email-eket, hogy ne terelje el a figyelmedet minden egyes bejövő levél. A Facebook és egyéb közösségi média oldalak se legyenek folyamatosan megnyitva, akkor nézd meg őket, amikor szünetet tartasz vagy végeztél az adott feladattal. Érdemes a telefonod hangjelzéseit is korlátozni, én pl. már régen kikapcsoltam rajta a Messenger és Facebook értesítések hangját. Sokan szeretik, ha megy otthon a tévé “háttérzajnak”, pedig nagyon el tudja vonni az ember figyelmét.

Természetesen nem vagyunk egyformák, van aki teljes csendben tud csak odafigyelni a munkájára, és van akinek pl. a zenehallgatás segít. Teremtsd meg azokat a feltételeket, amelyek mellett Te a leghatékonyabban tudsz dolgozni, és iktasd ki azokat a tényezőket, amelyek a produktivitás kárára mennek!

 

3. Mérd az időt!

Mivel én elsősorban óradíjban dolgozom, az időmérés számomra alapvető, de ha a Te munkád más, akkor is nagy hasznát veheted. Egyrészt látni fogod, hogy mivel töltötted a munkaidődet, másrészt a tervezésnél is jól fog jönni, ha tudod, hogy melyik feladat mennyi időt vesz majd igénybe.

Ebben a cikkemben korábban már említettem 2 online programot, amit használhatsz, de akár egy sima óra is elég attól függően, mennyire precízen szeretnéd mérni az időt.

 

4. Figyeld meg, hogy mikor vagy a legproduktívabb!

Az, hogy valaki 9-5-ig dolgozik egy irodában, egyáltalán nem jelenti azt, hogy a munkaidejét hatékonyan végigdolgozza, sőt! A produktivitás szintje mindig változik a nap folyamán, és egyénenként is eltér, hogy ki mikor érzi magát a leghatékonyabbnak. Én reggel tudok a legjobban dolgozni, így a fontosabb, vagy nagyobb koncentrációt igénylő feladatokat a délelőtti órákban végzem el.
A home office előnye, hogy rugalmasan be tudod osztani a napodat, így a munkádat hozzá tudod igazítani a legtermékenyebb óráidhoz.

 

5. Munka és magánélet egyensúlya

A home office-nak megvan az a hátránya, hogy mindenki azt gondolja, mivel otthon vagy, ráérsz. Pl. intézd el a bevásárlást, menj el a postára, mosd ki a ruhákat, mert te úgyis otthon vagy. Fontos megszabni a határokat a családdal, de az ügyfelekkel is. Érdemes otthonról dolgozva is meghatározni egy munkaidőt, amit a család és az ügyfeleid is tiszteletben tartanak.
Ha gyerek mellett dolgozol otthon, akkor természetesen nehezebb a kettőt szétválasztani, de ha tudsz, kérj ehhez segítséget. Természetesen én is be szoktam tenni egy mosást, amíg dolgozom, de nagytakarítani nem állok neki. Alakítsd ki a saját rendszered, és ragaszkodj hozzá!

 

Remélem, hasznos tippeket kaptál a hatékony otthoni munkavégzéshez! Ha vannak hasonló, bevált módszereid, bátran oszd meg velem kommentben!

 

 

 

 

Pin It on Pinterest