Ma már rengeteg online program és applikáció áll rendelkezésünkre, amik megkönnyítik a mindennapi munkánkat. Vállalkozóként szükségünk is van ezekre, hiszen a legkülönfélébb feladatokat kell egy személyben ellátnunk, így minden program jól jön, amivel egyszerűbben tudunk megoldani egy-egy feladatot, vagy ami segít rendszerezni az időnként eluralkodó káoszt. Az elsődleges szempont mindig a produktivitás, de vigyázat! Van olyan progi, amivel órákat el lehet játszani, és a végén azon kapjuk magunkat, hogy eltelt a nap, és nemigen haladtunk semmivel, amit aznapra beterveztünk (igaz történet alapján…). 🙂

Összeszedtem azt az 5 programot, amiket a mindennapi munkám során használok. Ha még nem ismered valamelyiket, érdemes kipróbálni! És ami a legjobb: mind ingyenes!

 

Trello

 

A Trello egy projekt menedzsment alkalmazás, de ha nem vagy járatos ebben a témában, akkor se ijedj meg, mert nagyon egyszerű használni! Körülbelül olyan, mintha Post-It fecniket ragasztgatnál ki a tennivalóiddal, de ennél jóval többet tud.

Nagyon jól tudod rendszerezni benne a feladataidat, legyen szó akár munkáról, akár a bevásárlólistádról vagy éppen az edzéstervedről. Kártyákat hozhatsz benne létre az egyes feladatoknak, adhatsz hozzá leírást, csatolhatsz fájlokat, beállíthatsz határidőket.

A kártyákhoz hozzáadhatsz másokat is, pl. kollégát/alkalmazottat, ha munkáról van szó, vagy családtagot, ha személyes az adott feladat. Szinkronizálhatod a gmail fiókoddal, így az e-mailekből rögtön Trello kártyákat kreálhatsz. Vizuális a felülete, beállíthatsz különböző háttérképeket. Használhatod a számítógépeden, tableteden és telefonodon is. Ha pedig több funkciót szeretnél elérni, van fizetős verziója is, ami többet tud.

 

Canva

 

A személyes kedvencem, és ez az a program, aminél jó ha odafigyelsz rá, hogy mennyi időt töltesz el vele, főleg, ha szereted a kreatív dolgokat.

Készíthetsz vele grafikákat minden közösségi felületre, dokumentumokat, névjegykártyát, prezentációt, logókat, meghívókat, plakátot, szórólapot, és még sok mást. Ezekhez vannak előre méretezett sablonok, amikkel dolgozhatsz, így nem kell pl. azon gondolkoznod, hogy mi az ideális felbontás egy Facebook grafikához, csak válaszd ki, hogy Facebook poszthoz készítenél képet, és már el is kezdheted a tervezést.

Használhatod a Canvában lévő stock fotókat, betűtípusokat, háttereket, grafikai elemeket, de tölthetsz fel saját képeket is. Találsz előre elkészített sablonokat az adott projekthez – pl. névjegykártya – , így ha nem magad szeretnél tervezni, akkor kiválaszthatsz egyet ezek közül, és átírhatod rajtuk a szöveget, kicserélheted a hátteret a sajátodra, törölhetsz vagy hozzáadhatsz grafikai elemeket, stb.

Van fizetős verziója is, amivel több használható funkciót kapsz, betűtípust pl. az ingyenes verzióban nem tudsz feltölteni. De egy átlagos felhasználónak bőven elég az alap verzió is.

 

My Hours

 

Ez egy időmérő eszköz, tulajdonképpen olyan, mint egy stopper, csak online formában. Külön tudod mérni az egyes feladatokra fordított időt, de akár riportot is készíthetsz a méréseidből. Bármikor elindíthatod és leállíthatod az órát, ha később újraindítod, onnan folytatja a számláló, ahol abbahagytad.

Mivel elsősorban óradíjban dolgozom, ezzel mérem az egyes munkákra fordított időt. Azonban bárki számára hasznos lehet, ha tudja, hogy mivel mennyi időt tölt pontosan. Ha fejleszteni szeretnéd a produktivitásod, akkor mindenképpen ajánlom a használatát. De arra is jó, hogy pl. megnézd, mennyi időt töltesz el olyan dolgokkal, amit akár ki is szervezhetnél egy virtuális asszisztensnek. 😉

Sokan használják időmérésre a Toggl-t is, válaszd azt, amelyik jobban tetszik.

 

WeTransfer

 

Ha nagyobb fájlt szeretnél küldeni valakinek, akkor a WeTransfer egy pofonegyszerű megoldás. Az ingyenes verzióval max. 2GB-os fájlt tudsz küldeni pár pillanat alatt. Fel kell tölteni az adott fájlt, meg kell adni az e-mail címet, ahová küldeni szeretnéd, és a címzett e-mailben megkapja a linket a fájlhoz, ahonnan letöltheti.

 

Google Drive

 

A Google Drive-ot talán nem kell bemutatnom. Én főleg a Dokumentumokat és a Táblázatokat használom benne, remekül helyettesíti a Word-öt és az Excel-t. Utóbbi kettőt is szoktam használni, de a Drive-ban azt szeretem, hogy könnyen meg is oszthatom a dokumentumot vagy táblázatot másokkal, anélkül, hogy fájlokat kellene csatolgatnom. Ráadásul automatikusan menti a módosításokat, így biztosan nem jársz úgy, hogy elfelejtetted menteni a munkádat, és elszáll az egész.

 

 

Ezek az általam nap mint nap használt online programok, amikkel gördülékenyebben megy a munka. Ha hasznosnak találtad a cikket, oszd meg ismerőseiddel is, illetve írd meg kommentben, hogy Neked melyek a kedvenc programjaid, amiket a vállalkozásodban használsz.

 

Pin It on Pinterest